+385 (0)23 651 205

Top
 

Filmovi snimani u Općini Ražanac

Filmovi snimani u Općini Ražanac

Široj javnosti je malo poznato, ali zapravo činjenica da su naselja općine Ražanac bila mjesto snimanja nekoliko filmova ne bi trebala nikoga  iznenaditi. Raznolik, autentičan, na nekim dijelovima surov ali prije svega spektakularan krajolik pokazao se idealnom scenografijom za snimanje filmova. Povijesne građevine i ruševine, dugačke pješčane ili kamenite plaže, široka zelena polja, maslinici, vinogradi, šume, skrivene uvale, zelena brda i velebni Velebit kao idealne pozadine, glavna su obilježja ovog kraja.

 

  • „Avanture Odiseja“

Film i serija „ Avanture Odiseja“ („L’Odissea“) snimani su na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, a jedna od njih je bio i Ražanac, točnije lokacija plaže Punta i zaseoka Škulići. Režiju potpisuje Franco Rossi, a u glavnim ulogama su Bekim Fehmiu, Irene Papas, Renaud Verley, Roy Purcell, Barbara Bach, Michele Breton, Samson Burke i dr. Kao statisti u filmu pojavljuju se i brojni stanovnici Ražanca.

„Avanture Odiseja“ su prvo snimljene kao mini serija, koja je za vrijeme prikazivanja na talijanskoj državnoj televiziji (RAI) bila jako popularna. Serija je napravljena u koprodukciji talijanske, jugoslavenske, njemačke i francuske televizije (Radiodiffusion-Television Francaise). Prema seriji je 1969. napravljen i film.

 

  • „Sezona lova“

Poznati hrvatski redatelj Ivan Hetrich, tvorac brojnih hrvatskih uspješnih filmova, snimio je u Ražancu film „Sezona lova“ 1968. godine. U glavnim ulogama su Branko Pleša i Nada Subotić. Snimanje se odvijalo na plaži Slana u Ražancu, a glavni junaci filma su dvoje preživjelih nakon eksplozije atomske bombe.

 

  • „Jahači oluje“

Film „Jahači Oluje“ („Les Cavaliers de l’orage“) iz  1984. sniman je po cijeloj obali hrvatskog dijela Jadrana, a scene borbi snimljene su na plaži u Ljubačkim stanovima, te jedna scena i u Ražancu. Prekrasna dugačka pješčana plaža izvrsno je poslužila pri snimanju scena napada. Prema romanu Jean Gionoa „Dva jahača oluje“, film je režirao Gerard Vergez, a u glavnim ulogama su Marlene Jobert, Gerard Klein i Vittorio Mezzogiorno. Radnja filma se temelji na događajima iz bitke kod Galipolja – bitka za tjesnac Dardaneli.

Film „Jahači oluje“ je bio nominiran za francusku filmsku nagradu Cesar, u kategorijama za najbolju glazbu i za najbolju scenografiju. Cesara je dobio za najbolju glazbu.

 

  • „Što je muškarac bez brkova?“

Uspješna hrvatska komedija „Što je muškarac bez brkova?“ redatelja Hrvoja Hribara iz 2005. u cijelosti je snimljena u Zadarskoj županiji, a scene na groblju su snimljene u Jovićima.