+385 (0)23 651 205

Top
 

Obavijest za iznajmljivače – Pomoćni kreveti

Obavijest za iznajmljivače – Pomoćni kreveti

S obzirom da su od 01. siječnja 2020. godine stupili na snagu Novi zakoni koji se odnose na iznajmljivače ovim putem Vas obavještavam o jednoj bitnoj novini vezano za pomoćne krevete i njihovo oporezivanje.

Naime, postoje dvije skupine iznajmljivača. Prva skupina su oni koji su stari iznajmljivači i koji su dobili rješenja za ugostiteljske usluge u domaćinstvu između 15. kolovoza 1995. do 31. kolovoza 2007. godine i tim iznajmljivačima su pomoćni kreveti bili navedeni u izreci rješenja. Oni mogu nastaviti davati usluge temeljem ishođenih rješenja te plaćati turističku pristojbu za glavne i za pomoćne krevete.

Nakon toga od 1. rujna 2007. godine pa do polovice prosinca 2019. godine su pomoćni kreveti bili navedeni samo u obrazloženju rješenja, i na te krevete se ne plaća turistička pristojba.  Dakle, obveznici plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe su samo oni kojima su pomoćni kreveti navedeni u izreci rješenja .

U sustavu e-Visitor će se automatski pobrisati pomoćni kreveti 15. veljače 2020. godine. Oni iznajmljivači kojima su pomoćni kreveti navedeni u obrazloženju Rješenja a iste ne žele koristiti ne moraju mijenjati Rješenja. Naravno ne smiju više prijavljivati goste na te pomoćne krevete niti ih oglašavati. Svi oni iznajmljivači koji imaju Rješenja od 01. rujna 2007. godine a žele i dalje koristiti pomoćne krevete moraju podnijeti nadležnom uredu za turizam Zahtjev za izdavanjem novog Rješenja i tek onda će i na te krevete plaćati paušal turističke pristojbe i te krevete smiju oglašavati. Molim Vas sve da provjerite Rješenja i postupite sukladno naputku.

Ukoliko imate pitanja slobodno se javite u turistički ured Ražanac, Ražanac XI/2, putem e-maila: info@tz-razanac.hr ili putem mobitela 095/820-8421