+385 (0)23 651 205

Top
 

Bura

Bura

Jedna od prepoznatljivosti Ražanca je bura, vrlo jak sjeverni vjetar. Bura dolazi s kopna i puše, prelazeći obronke Velebita, smjerom prema moru. Puše velikom, katkad orkanskom snagom, posebno tamo gdje se gorje proteže blizu morske obale. Brzina struje zraka kod udaraca jače bure vrlo je velika, te često prelazi 72 km/h, a katkad premašuje 180 km/h.

Bura svojim udarcima, rušeći se prema moru pokreće i diže morsku vodu stvarajući nemirno more i raspršuje ga u vrlo sitne kapljice od kojih se na moru stvara posebna, katkad neprozirna magla, od koje se na površini predmeta i raslinja stvara posolica tj. naslaga morske soli koja znatno uništava vegetaciju. Osim na izgled krajolika bura jako utječe i na način života ljudi u ovom kraju, te na njihov temperament.

Sa zdravstvenog gledišta, bura ima povoljan utjecaj na zdravlje ljudi. Miješanje čistog gorskog zraka sa toplijim morskim zrakom uz sniženje temperature zraka osvježava organizam, dok suhoća zraka pospješuje transpiraciju (isparavanje vode iz stanica u listovima biljaka kroz sitne pore u okolinu). Mješavina soli i joda u zraku (a u nekoj mjeri i njegova ionizacija) pomiješana sa transpiracijom iz velikog broja ljekovitog bilja koje možete pronaći na području Ražanca povoljno djeluje na dišni sustav. Kad je bura prejaka i prehladna postaje nepodnošljiva i opasna.

U narodnim vjerovanjima, postoje razne legende o Buri u liku mlade djevojke. Petar Zoranić je u svom romanu „Planine“ zapisao jednu verziju legende. Prema toj narodnoj priči, Bura je bila mlada i vrlo lijepa, ali i ohola djevojka, plemenitog roda. Zbog svoje naprasitosti i oholosti, odbijala je redom sve prosce. Svoju ljepotu ipak je previše hvalila i dičila se njome, i jednom prilikom izjavila je da je ljepša i od samih besmrtnih vila. Zbog takve oholosti, Bog ju je ošinuo gromom i bacio u pakao. Kad god neka žena zgriješi istim grijehom, ohološću, ona gorko uzdahne sjećajući se svog nekada sretnog života. Od njenih uzdaha nastaje snažan i hladan vjetar, bura.

Prema drugoj legendi, bura je djevojka koja se muči i ranjava po krovovima i drveću kad netko opsuje vjetar. Za osvetu, može onome tko je opsovao vjetar zapaliti kuću iskrom iz dimnjaka. Zbog toga, prema narodnim običajima, buru se nikad nije smjelo opsovati.