+385 (0)23 651 205

Top
 

Otvorena izložba “Mrva umjetnosti / A little bit of art” u Ražancu

Otvorena izložba “Mrva umjetnosti / A little bit of art” u Ražancu

U sklopu Kulturnog ljeta Ražanac 2014. godine u Knjižnici Jurja Barakovića Ražanac je u petak, 4. srpnja 2014. godine održano svečano otvorenje izložbe radova umjetnika s područja Općine Ražanac pod nazivom „MRVA UMJETNOSTI / A LITTLE BIT OF ART“.

Izložbu su organizirali Turistička zajednica općine Ražanac, Mjesni odbor Ražanac, Knjižnica Jurja Barakovića, umjetnici i volonteri, a ista je druga u nizu kulturnih manifestacija koje će se održati tijekom ovog ljeta na području općine. Interes za izlaganjem i predstavljanjem svojih radova iskazao je veliki broj mještana, što domaćih što stranih. Izložena su raznolika umjetnička djela: slike u raznim tehnikama, brojne rukotvorine, rezbarije, skulpture i fotografije, a postavljen je i izbor iz zavičajne zbirke s djelima čiji su autori rodom iz Ražanca i okolice te  koja su temom vezana uz Ražanac i okružje.

Program svečanog otvorenja vodile su Marina Grbić i Stefani Mikulec, a na samom početku riječ su prepustile gđi. Mariji Perković koja je s posjetiteljima podijelila pjesame iz svog bogatog opusa. Tijekom svečanosti predstavljeno je ukupno 18 umjetnika koji su svoja umjetnička djela prezentirali na izložbi. U nastavku programa, učenik 8. razreda Osnovne škole Juraj Baraković iz Ražanca – Luka Miletić, izveo je monolog pod nazivom „Ražanačke face“ te izazvao oduševljenje svih prisutnih. Atmosferu je dodatno podigla dječja školska folklorna skupina, pod vodstvom učiteljice Ive Čačić, koja je otplesala Ražanačko kolo, a Ivan Teklić i Nadalina Olić, u narodnim nošnjama, svečano su prerezali vrpcu te time i službeno otvorili izložbu.

Izložbu su sponzorirali i lokalni vinari: Šime Lilić s vinom „Burin“, Kamp Puntica s crnim vinom „Puntica“, te Bože Benić s vinom „Božo“. Slatke i slane zalogajčiće pripremile su i podijelile vrijedne žene iz Ražanca i okolice.  Događanja ovakvog tipa su vrlo bitna za zajednicu, jer upoznaju djecu, mlade, ali i odrasle sa značajem likovnog i kreativnog izričaja, obogaćuju kulturne događaje u mjestu te potiču zajedničke projekte i aktivnosti kao što je ova izložba. Tijekom ljeta održat će se niz manifestacija, a sve će biti najavljene na službenim internet stranicama TZO Ražanac (www.razanac-tzo.net). Izložba je izazvala oduševljenje kod mještana i njihovih gostiju, a bila je otvorena za posjetitelje do nedjelje, 7. srpnja 2014.

Umjetnici: akademski slikar Ivan Zelić, Iva Čačić, Jernej Hribar, Stefani Mikulec, Iris Thoma, Šime Lilić, Kata Barbarić, Edmond Miletić, Nikola Kožul, Šime Kožul-Niko, Ivan Knezović, Tina Žagar, Nevenka Tkalčević, Duje Škulić, Tonija Škulić, Vesela Miletić, Bonaventura Žagar i Živko Kožul.