+385 (0)23 651 205

Top
 

Tumul Matakova glavica

Tumul Matakova glavica

Tumul Matakova glavica nalazi se s desne strane ceste Zadar- Pag, 280 m istočno od tumula Jokina glavica, u blizini starokršćanskih dvojnih crkava na lokalitetu Glavčine. Dimenzijama je nešto manji u odnosu obližnje tumule Jokina i Duševića glavica, te je u prošlosti bio izložen poljoprivrednim radovima što je vjerojatno utjecalo na stupanj sačuvanosti grobova na njegovom središenjem dijelu i rubnim dijelovima.

Prapovijesni dio izdvaja se postojanjem kružne kamene platforme u središtu tumula. Ulomci prapovijesne posude pronađeni na neuništenom dijelu nasipa upućuju na ritual spaljivanja kao i na obližnjem tumulu Jokinoj glavici.

Izuzev ostataka posude, u nasipu tumula pronađeno je još dvjestotinjak komada prapovijesne keramike. Pronađeni su dio spiralnog diska i dio spiralne brončane žice te spiralni ukras za koje nije iskuljučeno da su dio istog predmeta. U samo jednom grobu pronađeni su ostaci skeleta pokojnika i to su jedini ostaci pronađeni na čitavom tulumu. Između slojeva grobova, pronađen je i rimski komemorativni novac Konstantina Velikog.