+385 (0)23 651 205

Top
 

Tumul Jokina glavica

Tumul Jokina glavica

Otkriveni grobovi na ovom tumulu posebno su značajni jer su to prvi pouzdani primjeri takvog načina pokapanja na ovom dijelu istočnog Jadrana i njegova zaleđa. Oštećenja iskopina uzrokovana su agrikulturnim aktivnostima koja je radi toga najmanje sačuvala svoju prvotnu veličinu i oblik u usporedbi s tumulima Duševića glavica i Matakova glavica. Prapovijesni grobovi otkriveni u ovom tumulu sadrže spaljene humane ostatke pohranjene u četiri žare. U svim su žarama pronađene različite vrste brončanog nakita.

Srednjovjekovni grobovi otkriveni na ovom tumulusu znatno su brojniji te je ukupno otkriveno 18 srednjovjekovnih grobova. Prema konstrukciji mogu se podijeliti na grobove u običnoj zemljanoj raci i u drvenom lijesu, dok su najbrojnije zastupljeni grobovi s kamenom grobnom arhitekturom. Zanimljiv primjer ukopa pronađen je u jednom od otkrivenih grobova gdje su na kostur bila položena dva veća neobrađena kamena. Na ranim slavenskim grobljima ta se pojava dovodi u vezu s vampirizmom budi se običaj poklapanja pokojnika većim kamenjem tumači vjerovanjem da je umrla osoba bila vampir te se na taj način pokušalo onemogućiti da ponovno ustane iz groba.

Zastupljeni su nalazi nakita među kojima se pojavljuju karičice, naušnice, jednostavno neukrašeno prstenje i ogrlica od staklenih perli. Osim toga, pronađeni su i prilozi utilitarnih predmeta poput noževa, šila, kresiva s kremenjem i kultne keramike.